Riešenie starých hriechov na tri fázy

23.08.2009 Prešov

Dvadsaťročný problém s kanalizáciou na Šidlovci sa bude riešiť v troch etapách.
Postup prác, ktorý si na dnešnom stretnutí stanovili zástupcovia vodární a mesta, by mal mať svoju záverečnú fázu koncom tohto roka. Vtedy by sa mala uskutočniť kolaudácia kanalizácie a následne jej napojenie na vybudovaný kanalizačný zberač.

Problémy s kanalizáciou, ktoré už dlhé roky trápia obyvateľov Šidlovca, sa začínajú riešiť. Komplikovanú situáciu má na svedomí neukončenie kanalizačnej stavby počas revolúcie v roku 1989, kedy štátne spoločnosti zanikli a ich stavby prešli na mestá. Nedochovaná dokumentácia stavby znemožnila kolaudáciu, za ktorou sa teraz čaká dlhé roky. Po dnešnom rokovaní na pôde MsÚ v Prešove sa však aj tento gordický uzol začína presekávať.

\"Musíme nájsť odvahu začať riešiť staré hriechy. Obyvatelia Prešova predsa nemôžu donekonečna čakať a my nemôžeme zvaľovať vinu na komplikované okolnosti. Riešenie predsa musí existovať. Do konca roka stavbu musíme skolaudovať a novú kanalizačnú sieť prepojiť na kanalizačný zberač, \" povedal dnes primátor mesta Prešov, Pavel Hagyari, na rokovaní so zástupcami Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. Košice a predstaviteľmi Krajského úradu životného prostredia.

Na rokovaní bol dohodnutý harmonogram prác, podľa ktorého sa bude v najbližších mesiacoch postupovať. V prvej fáze sa bude musieť dodatočne vyrobiť chýbajúca projektová dokumentácia, potom prebehne čiastková kolaudácia kanála od Spravbytu po križovatku Bajkalská - Sabinovská - Šidlovec, v druhej etape sa bude kolaudovať hlavný kanál od križovatky v smere dovnútra dotknutej mestskej časti a posledná fáza bude riešiť prepoj vybudovanej kanalizačnej siete s jej zberačom. Najneskorším termínom, do ktorého musí byť stavba skolaudovaná, je február 2010.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región